‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Nu de levende natuur zich al enige tijd voorbereidt op de winter, kan ik de vele gemaakte foto’s uitpluizen op mooie, interessante en voor mij nieuwe vondsten die ik in Nieuwegein gedaan heb.  En dus blijkt het, dat ook het vroege voorjaar weer van alles heeft opgeleverd. Zoals niet eerder gefotografeerde zandbijen’ aldus Udo.

Zandbij

Udo: ‘In de vroegte van het voorjaar zijn het in Nieuwegein vooral  zandbijen die worden waargenomen. De meeste zijn vrij groot voor een insect, donker en zijn aangewezen op een beperkt assortiment van bloemen, zoals katjes van wilgen, paardenbloemen en de vaak witte bloemen van allerlei vrucht- en siervruchtbomen en struiken.  Dus ook dit jaar werden er weer meerdere, nog niet eerder gezien en gefotografeerde zandbijensoorten aangetroffen.’

De eerste was de meidoornzandbij, misschien niet moeders mooiste,  maar begin april zou je daar niet zo op moeten letten. Vroege vliegers hebben doorgaan vrij veel beharing, tegen de kou èn voor het transport van stuifmeel. Bij de meidoornzandbij is het wat minder, maar toch behoorlijk veel ten opzichte van diverse nogal kleine en kale groefbijen, die in april ook al ijverig aan het foerageren zijn.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk